Psihoautentic

Cum se nasc emoțiile?

V-ați întrebat vreodată cum se nasc emoțiile?

Inca de cand se naste, copilul este inconjurat de emotii. Ele se contureaza in functie de cum un anumit stimul produce un anumit raspuns. Copilul plange pentru a I se acorda atentie si a-I fi satisfacute nevoile, rade pentru a interactiona, chiar daca zambetul social apare doar la 5 saptamani, insa surprinzător, frica este prima emotie care un copil o simte. Pentru a explica apariţia fricii, ne vom raporta la evoluţie, cand frica era o conditie necesara pentru aparare si supravietuire. Când omul trăia în spaţii deschise, pe teritorii puţin delimitate, fără legi sau reguli sociale, mediul a fost apreciat ca fiind imprevizibil, iar frica a devenit o lege internalizată, fiecare individ funcţionând după premise “Orice lucru nou este periculos şi dificil de controlat”. Această tendinţă a fost menţinută până în present chiar dacă acum ne confruntăm cu mult mai puţine situaţii imprevizibile.

Evoluţia şi-a pus ambrenta începând de la primele instincte. De aici apare frica fata de necunoscuti la sugari si acele reflexe de prindere a mamei pentru a nu fi scapat.

În imediata apropiere de momentul în care copilul începe să vorbească, începe şi dezvoltarea emoţiilor, ei devenind capabili să exprime ceea ce simt, să se gândească la ceea ce simt ori să înţeleagă ceea ce simt cei din jurul lui. În al 2-lea an de viaţă utilizează pentru prima dată cuvinte ce definesc sentimente: bucuros, supărat, furios, înfricoşat. ( Bretherton, Beeghlz, Dunn, Munn, 1987). La 3 ani, copiii reuşesc să facă inferenţe privind sentimentele interne şi comportamentul extern (Plânge, e supărată.).

Între 5 şi 7 ani copiii pot defini şi identifica majoritatea emoţiilor drept pentru care activităţile care implică empatia sunt benefice. Dezvoltarea sentimentului de moralitate ocupă un loc central, iar termeni precum onestitate, sinceritate şi corectitudine vor fi însuşiţi prin intermediul unor activităţi specifice vârstei.

În dobândirea inteligenţei emoţionale, gestionarea emoţiilor este foarte importantă: copilul trebuie sa invete când şi cum să-şi exprime emoţiile, de ce este importantă exprimarea acestora şi va fi încurajat obiceiul ca emoţiile trăite în sânul familiei, clasei, colectivului să fie împărtăşite mereu în interiorul acestora. Pe de alta parte vor învăţa să conştientizeze elementele care stau în spatele sentimentelor, aflarea unor metode de a face faţă temerilor, anxietăţii, mâniei şi supărărilor mai exact, autocontrol emotional. Și toată călătoria prin lumea emoțiilor abia acum începe 🙂

Interesant, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook